Soru Sorun

İletişim Formu

FAQ

Karavan ve karavan hayatı hakkında

Sık Sorulan Sorular

Lütfen aşağıdaki soruları okuyun ve cevabınızı bulamazsanız, lütfen bize sorunuzu gönderin, size en kısa sürede cevap vereceğiz.

Çekme karavan mı yoksa motokaravan mı tercih etmeliyim??

Bu tercih öncelikle sizin tercih ve ihtiyaçlarınıza göre belirlenir. İkisinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Sahip olma maliyeti açısından çekme karavanların tartışılmaz bir üstünlüğü vardır. Çok küçük tear-drop ya da haftasonu karavanı türlerini saymazsak motokaravanlardan çok daha geniş ve konforludurlar. Motokaravanı günlük işlerinizde ve şehir içinde kullanamazsanız ikinci bir araç sahibi olmanız gerekir. Çekme karavanda ikinci bir araca ihtiyaç yoktur. Kamp alanında aracınızdan ayırarak aracınızı bağımsız olarak ulaşımda kullanabilirsiniz. Buna rağmen karavan çekmek tecrübe gerektirir, sürüş özellikleri hız ve manevra kabiliyeti açısından motokaravanlara göre çok kısıtlayıcıdır. Kamping dışı konaklamalara, haftasonu gezilerine ve sık yer değiştirilen uzun soluklu gezilere motokaravanlar kadar uygun değildirler.

Karavan çekebilmek ya da motokaravan kullanabilmek için ehliyetimi değiştirmem gerekir mi?

750 kg. altındaki çekme karavanları ve 3,5 ton altındaki motokaravanları B sınıfı ehliyetinizle çekebilir / kullanabilirsiniz.

Çeki demiri ruhsata işlenmeli mi? Aracıma çeki demiri taktırmanın prosedürü ve maliyeti nedir?

Karayolları ve trafik kanunlarına göre karavan ya da römork çekebilmek için aracınızda CE belgeli ve TÜV onaylı markaya ve modele uyumlu çeki demirinin bulunması ve ruhsatta ‘’römork çekebilir’’ ibaresinin bulunması gerekmektedir. Marka ve modele uygun çeki demirinin taktırılması ve en uygun yönlendirme konusunda aracın teknik servisine danışılmalıdır. Çeki demirinin ruhsata işlenebilmesi için onaylı teknik tadilat projesi gereklidir. Proje hazırlamaya makine mühendisleri yetkilidir. Proje işlemleri için trafik müşavirlerinden yardım alınabilir. Proje onaylandıktan sonra muayene süresi dolmamış olsa bile muayeneye girilir ve sonrasında çeki demiri trafik belgesine işlenir.
Günümüz koşullarında bu işlemlerin ortalama maliyeti (çeki demiri ve taktırma maliyeti dahil) yaklaşık 750 TL. dır.

750 kg. ve üzeri çekme karavan için ayrı bir ruhsat çıkarmak zorunlu mudur?

Karayolları ve Trafik kanunlarına göre 750 kg. üstü çekme karavaların çekicisi olan aracın plaka ve ruhsatına vizeli ayrı bir ruhsatının olması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ileride karavan ya da çekicisi olan araç ayrı ayrı satılmak istendiğinde karavanın vizesini çekicisinden ayırmak için karavanın tip onay belgesinin isteniyor olmasıdır.

Trafikte seyir halinde iken karavanın içinde yolculuk yapılabilir mi?

Yasalara göre çekme karavanlarda seyir halinde iken yolcu taşınamaz. Can güvenliğimiz açısından tehlikeli bir davranıştır. Pratikteki yanlış uygulamaların aksine aslında bu durum motokaravanların yaşam bölümü için de geçerlidir. motokaravanların yaşam bölümünde de ancak aracın yolcu taşıma kapasitesine uygun sayıda ve emniyet tertibatına sahip koltukların bulunması halinde yolcu taşınabilir.